Contactează-ne

+40 - 746 010 046

E-mail fundație

contact@progresprineducatie.ro

Adresă

Str. C.A Rosetti 40, București, România

6 februarie 2024 – Ziua Internațională a Siguranței pe Internet
  • Este despre a conștientiza, nicidecum despre a speria utilizatorul de online
  • Este vorba despre progres prin educație

„Știm că tehnologia este în continuă schimbare și evoluție, ceea ce poate fi extraordinar, dar tehnologia poate genera, deseori, confuzie și îngrijorare.

Discutând despre tehnologie cu copiii și persoanele tinere, ne poate ajuta pe toți să navigăm pe internet în siguranță, astfel încât să putem profita la maximum de beneficiile lumii digitale și să lucrăm împreună pentru a crea un internet mai sigur.”

Iată ce ne spune, în esență, filmulețul postat astăzi de  #UKSaferInternetCentre.

https://www.youtube.com/watch?v=SD5KW6dqnv0

Vă încurajez să-l vizionați, astăzi, dacă este posibil, împreună cu copiii dumneavoastră și să porniți un dialog prietenesc despre siguranța pe internet. Sau, puteți afla un altul… pe internet 🙂 , pe care îl considerați mai potrivit vârstei și capacității copilului dumneavoastră de a înțelege subiectul și a asimila concluziile. Importantă este tema și important este să fie dezbătută împreună.

Chiar dacă ați mai discutat subiectul cu copiii voștri, nu ezitați să reluați dialogul și astăzi, în ziua în care marcăm Ziua Internațională a Siguranței pe Internet. Și, în general, nu ezitați să reluați tema la diferite intervale de timp.

Fiindcă „cetățenii” lumii internetului sunt de diverse vârste, de diverse pregătiri, au diferite grade de educație, au diverse interese, preocupări și intenții. Din păcate, se înmulțesc tot mai accentuat cazurile în care intențiile nu sunt cele mai bune și provoacă situații graduale, de la disconfort până la tragedii. Nu voi relua exemple cu persoane (tineri/copii) răpite, ucise, determinate să comită suicid ca parte a unor „jocuri”, șamd. Potrivit unui studiu realizat de Centrul Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați, unul din șapte copii a primit, în online, o solicitare sexuală nedorită.

Pericolele utilizării improprii a internetului pot aduce, în special, prejudicii de ordin fizic și emoțional – bullyingul, hărțuirea în online ne sunt cunoscute, da? -  pentru copii și adolescenți, care reprezintă grupele de risc cele mai vulnerabile pe internet. Pentru utilizatorii de vârstă mai mare pot interveni, pe lângă cele menționate, și furtul de date sau pericole de natură financiară ori de integritate fizică.

Folosirea internetului și a spațiului online de la vârste tot mai fragede poate fi cuțitul cu două tăișuri dacă adulții, părinții, în special, care furnizează primele echipamente de comunicare propriilor copii, dar și profesorii, societatea, nu abordează temeinic, cu regularitate și de o manieră potrivită fiecărei vârste, acest subiect.

Așa cum știm, din istorie, tehnologia și descoperirile au fost, nu o dată, deturnate de la potențialul lor extraordinar sau nobil, de a îmbunătăți viața oamenilor, și folosite în detrimentul acestora.

Să fim foarte bine înțeleși!

Încurajez oamenii de orice vârstă, iar tinerii cu precădere, să utilizeze progresul tehnologic, în egală măsură cu încurajarea de a-l folosi cu discernământ. Educarea micului utilizator de tehnologie și internet este obligatorie. El nu trebuie lăsat să pășească în spațiul virtual fără „echipament de protecție”.

Veți spune „Da, da, știm, știm acest lucru!”. Dar, dacă ne uităm în jurul nostru, realizăm că fie nu toți adulții știu acest lucru, fie nu au înregistrat cele mai bune rezultate în implementarea, în structura mentală și comportamentală a copilului/tânărului, unui comportament adecvat pe internet, care să-l ferească de neplăceri.

A-i învăța pe copii că internetul poate fi o resursă excelentă de ajutor și divertisment, dar că există și riscuri, este datoria noastră.

Nu trebuie să-i speriem, ci să creștem utilizatori responsabili de internet. Atât!

 

Stelian Fedorca,
Președinte Fundația Progres prin Educație

Zonă plasare publicitate

© Copyright 2023. Toate drepturile rezervate Progres prin Educație

Securitate