Contactează-ne

+40 - 746 010 046

E-mail fundație

contact@progresprineducatie.ro

Adresă

Str. C.A Rosetti 40, București, România

Învățământ dual

Ce este învățământul dual?

Sistemul dual se fundamentează pe conceptul colaborării în parteneriat cu mediul privat, în care agentul economic identifică nevoia de formare, resursele umane și materiale, devenind furnizor de formare profesională inițială în parteneriat cu școala, în care elevul este deopotrivă pregătit din punct de vedere al cunoștințelor teoretice de către școală, iar agenții economici îi dezvoltă abilitățile practice, motivația pentru muncă și integrarea în cultura organizațională proprie. Astfel, doar prin sistemul de formare în sistem dual, forța de muncă este pregătită exact pentru solicitările și nevoile angajatorului, iar elevul are la absolvire un loc de muncă asigurat de companie.

 

De ce să aleg învățământ dual?

Învățământul dual este un sistem de învățământ care combină teoria și practica prin implicarea directă a elevilor în activități practice la locul de muncă. Acest sistem îi pregătește pe elevi pentru o anumită meserie sau domeniu, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile și cunoștințele necesare în cadrul unei companii sau organizații. În cadrul învățământului dual, elevii își petrec o parte din timpul lor la școală, unde primesc instruire teoretică și o parte din timpul lor la locul de muncă, unde își aplică cunoștințele și deprinderile practice într-un mediu real de lucru. Această abordare îi ajută pe elevi să-și dezvolte abilitățile practice și să înțeleagă mai bine cum se aplică cunoștințele teoretice într-un context real. In general, acest sistem este mai frecvent folosit în țările din Europa de Nord, cum ar fi Germania și Elveția, și este utilizat în principal pentru a pregăti elevii pentru meserii de înaltă calificare.

 

Ce rol are învățământul dual în dezvoltarea societății și a fiecărui membru în plan individual?

Învățământul dual are un rol important în dezvoltarea societății în plan general și a fiecărui membru în plan individual, prin combinarea învățării teoretice și practice. Învățământul dual implică atât participarea la cursuri teoretice în cadrul școlii, cât și la stagii de practică în cadrul companiilor sau organizațiilor care asigură viitorul loc de muncă, oferind astfel tinerilor oportunitatea de a dobândi cunoștințe și abilități practice, relevante pentru piața muncii și dezvoltarea lor în carieră. Prin îmbinarea teoriei cu practica, învățământul dual contribuie la dezvoltarea abilităților și competențelor necesare pentru a obține un loc de muncă sigur și bine plătit și de a-și asigura un nivel de trai decent și predictibil.

Acest tip de învățământ asigură tranziția de la școală la muncă, prin oferirea pregătirii practice pentru locurile de muncă disponibile în cadrul Companiei în care a fost instruit. De asemenea, învățământul dual are un rol important în dezvoltarea economiei, prin asigurarea unui număr crescut de muncitori calificați, clasa de mijloc a societății, bine pregătiți și specializați în diverse domenii. Acest tip de învățământ poate contribui la creșterea capacității companiilor și organizațiilor de a inova și de a fi mai competitive pe piața muncii. În plan individual, învățământul dual oferă tinerilor practicanți oportunitatea de a dobândi cunoștințe și abilități relevante pentru piața muncii, precum și de a-și dezvolta abilitățile de comunicare, colaborare și gândire critică.

© Copyright 2023. Toate drepturile rezervate Progres prin Educație

Securitate