18 aprilie - Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor
Voroneț, Cetățile Dacice din munții Orăștiei, Coloana Infinitului, Palatul CEC, Ateneul Român, Bisericile Fortificate din Transilvania.... Ca să treci în revistă cele mai frumoase monumente și situri istorice din România este o idee cât se poate de utopică. Pentru că toate sunt numeroase și de o frumusețe rară; indiferent de dimensiuni, că sunt mici sau mari, au farmecul, semnificația și însemnătatea lor în istoria și cultura noastră, astfel încât cu greu te poți decide pe care să menționezi fără a nedreptăți vreunul.
Așadar, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, sărbătorită în fiecare an la 18 aprilie, nu propunem vreun clasament, ci trecem în revistă o mică parte dintre acestea, poate îți vor servi drept inspirație pentru a face o vizită sau mai multe, ca leac și hrană pentru inimă și minte.
Ideea acestei aniversări - recunoscută de UNESCO - aparține Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor – ICOMOS și datează din 1982; ICOMOS este o organizație non-guvernamentală la nivel mondial al cărei scop consacrat este acela al conservării și protejării monumentelor, ansamblurilor și siturilor aparținând patrimoniului cultural. Activitățile sale pornesc de la principiile consacrate în Carta Internațională din 1964 privind conservarea și restaurarea monumentelor și siturilor (Carta de la Veneția).
Pentru bucureșteni, sau cei care au drum prin capitală, o plimbare până la Ateneul Român, Arcul de Triumf, Palatul CEC sau la Palatul Cantacuzino (Muzeul Enescu de azi) poate fi un prilej de bucurie a sufletului, odată cu sărbătorirea Zilei Monumentelor; la malul mării best off-urile încep cu Cazinoul, dar multe ar mai fi de menționat în județ, de ex: situl arheologic Orașul antic Tomis, Monumentul de la Adamclisi.
În Suceava aflăm Mănăstirea Voroneț, ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare, locaș de cult datând de la 1488. Doar 3 luni și 3 săptămâni au fost necesare pentru a se ridica această ”Capelă sixtină din Est”, recunoscută mai ales după celebrul său albastru exterior de Voroneț. Dealtfel, cel puțin o vizită la bisericile din Moldova ar trebui trecută în agenda fiecărui român.
La Târgu Jiu, Coloana Infinitului, înaltă de 29 de metri, a fost inaugurată în octombrie 1938 și dedicată soldaților români căzuți în luptele de pe Jiu în Primul Război Mondial. Operă a inegalabilului și universalului nostru român Constantin Brâncuși, aceasta este parte a Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, alături de Poarta Sărutului și Masa Tăcerii.
Sibiul în sine este o bijuterie; pune-ți încălțăminte comodă, că aici ai ceva ceva de vizitat. Nu rata Podul Minciunilor, locație emblematică pentru oraș, construit la 1859. A fost primul pod turnat în fontă din România și al doilea în Europa. Potrivit legendelor, cine spune o minciună pe acest pod va auzi cum podul începe să geamă sub picioarele sale. Se pare că podul este martorul promisiunilor de iubire ale tinerilor. O altă legendă spune că acesta era locul preferat unde cadeții jurau dragoste veșnică iubitelor lor, înainte de a merge la studii.
Împânzit, literalmente, cu monumente și sit-uri (unele dintre acestea fiind parte din Patrimoniul UNESCO), județul Hunedoara e de luat la pas pe îndelete - Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei pe vremea regelui Decebal, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei ocupate de romani, Băile Termale Germisara (de la Geoagiu Băi), datând tot din vremea dacilor și romanilor, cele șase biserici cneziale ridicate în epoca medievală și considerate cele mai vechi biserici din România sunt mândria locului și a fiecăruia dintre noi.
Între Brașov și Făgăraș găsim Șinca Veche. Biserica rupestră săpată în piatră, căreia i se atribuie o vechime de aproximativ 7000 de ani, aflată la doar 2 km distanță de satul cu același nume, mai este cunoscută și ca Templul Ursitelor (se spune că dorințele exprimate din inimă, în acest loc, se îndeplinesc), Templul Cristalelor sau Templul Iubirii, cu referire la iubirea hristică. Una dintre atracțiile principale este turla bisericii, înaltă de 10 metri. În popor se spune că sub lumina binefăcătoare care pătrunde prin turlă te poți conecta cu energia divină. Mulți căutători de comori s-au aventurat să sape în biserică, fiind convinși că lumina pătrunsă prin turlă indică o comoară ascunsă. Unii îl caută aici pe Dumnezeu, alții atribuie locașului energii paranormale. Acestea și alte legende fac din Șinca Veche unul dintre cele mai căutate locuri din România.
Sighișoara este ceva aparte - un oraș de vis și visare. Este cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere. Centrul orașului a fost declarat, de asemenea, patrimoniu UNESCO. Turnul cu ceas - poate cel mai cunoscut și recunoscut obiectiv turistic al Sighișoarei, are o înălțime de 64 m, partea inferioara a sa datează din secolul al XIV-lea, iar nivelurile superioare sunt adăugate ulterior. Cetatea și turnurile sale, Turnul Cetății, Turnul Fierarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cojocarilor și cel al Tăbăcarilor, Turnul Frânghierilor, Casa Breslelor invită, oricând, la o incursiune minunată în istoria noastră.
La malul mării unii ar începe cu Cazinoul, dar multe ar mai fi de menționat, atât în orașul Constanța cât și în județ, de ex: situl arheologic Orașul antic Tomis, Monumentul de la Adamclisi.
Nu uităm să adăugăm pe lista de văzut Bisericile de lemn din Maramureș și bisericile fortificate din Ardeal și lăsăm lista deschisă. Mai e mult de văzut și înțeles în ceea ce privește monumentele și siturile românești.
Adăugăm doar că turiști din întreaga lume vin, an de an, să viziteze locurile pline de cultură și istorie din țara noastră. Noi…le avem, pur și simplu, aici. Hai să ne bucurăm de ele, vizitându-le și tratându-le cu respectul cuvenit atunci când suntem în preajma lor! Azi, într-o zi specială de celebrare și promovare a patrimoniului cultural, în toată diversitatea sa, și oricând.
Surse fotografii: sighisoaraoline.com, manastireavoronet.ro, știrile TVR