ZIUA PĂMÂNTULUI - 22 aprilie 2024
Pământul. Văzut adesea ca simplu obiect de exploatat, tranzacționare sau ca mijloc de îmbogățire.
Ori, dimpotrivă, iubit, din timpuri străvechi, până la a fi pus pe aceeași treaptă de iubire cu propria viață, mai ales de persoanele din mediul rural pentru care hrana din moși strămoși de la el a provenit; redus la statutul de noroi și murdărie, de unii, luat drept exemplu și mijloc de reconectare cu viața, de alții.
În vâltoarea aceasta pământul continuă să rămână sub picioarele noastre, să ne iubească, să ne ofere, să ne găzduiască.
În zilele noastre Pământul se zbate nu doar să ne hrănească, ci să trăiască. O majoritate a unei societăți tot mai „evoluate” îl hrănește cu plastic și deșeuri, având, în schimb, așteptări ca acesta să ofere flori, plante, hrană, oxigen, viață.
Astăzi este ziua lui. O zi instituită în 1970, la inițiativa senatorului american Gaylord Nelson, care a propus organizarea unei zile dedicate mediului, ca semn al importanței protecției acestuia și durabilității.
Se spune că celebrăm această zi pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la provocările critice de mediu cu care se confruntă planeta noastră și pentru a face ceva, efectiv, pentru a le rezolva.
Noi am zice că este, mai degrabă, o zi în care să reflectăm asupra noastră, ca indivizi. Poate pământul nu mai este același, dar oamenii sigur s-au schimbat, intervenind cu schimbări și asupra planetei. Este timpul să-i redăm viața. Fiecare dintre noi. Nu doar să reflectăm asupra impactului pe care îl avem asupra planetei, ci să acționăm pentru ca acest impact să fie unul pozitiv. De la nivel micro, fiecare în aria lui de viață, până la nivel macro. De la un simplu „nu mai arunc un plastic pe jos, în apă, în pădure”, până la a selecta deșeurile în mod corect și a le recicla, la nivel individual și de societate. Toți! Unu, doi, trei, patru, câți oameni suntem pe planeta pe care o sărbătorim azi.
Pentru astăzi vă invităm la o acțiune simplă: Hai să nu mai „călcăm” pe pământ, cu toate conotațiile termenului subliniat, ci să mergem frumos pe el, să-l atingem cu sfială, ca o mângâiere! Dacă vom reuși să simțim astfel conexiunea cu pământul, vom ști, negreșit, ce avem de făcut concret în privința lui și a noastră.
Și pentru că astăzi nu este o zi oarecare, nu este doar Ziua Pământului, ci ziua fiecăruia dintre noi, vă spun ”La mulți ani!”.
Stelian Victor Fedorca,
Președinte Fundația Progres prin Educație