VIITORUL TRANSPORTULUI CU DRONE PE CERUL CAPITALEI, ÎNTRE SPECIALIȘTI ȘI AUTORITĂȚI
Primul eveniment dedicat mobilității urbane în spațiul aerian, Urban Air Mobility pentru București Smart City, a reunit vineri, 21 septembrie 2023, la Casa de Cultură Petofi din București, specialiști în domeniu aeronauticii din partea INCAS, ROMATSA, AACR, Universității de Știință și Tehnologie Politehnica București, precum și reprezentanți ai Primăriei și Prefecturii București, ai ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării, ai Departamentului pentru Situații de Urgență, ai Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă și, nu în ultimul rând, ai Fundației Progres prin Educație.
Temele abordate au făcut referire la Mobilitatea Aeriană Urbană în contextul orașului București Smart City. S-au pus în discuție componentele Pactului Green Deal în contextul U-Space. Cătălin Aflat, Director General al Direcției Investiții a Primăriei București precum și Richard Budai, Subprefectul Bucureștiului s-au arătat deschiși la colaborarea cu instituțiile specializate pentru a realiza un nou proiect al viitorului transportului aerian urban în Capitală. S-a alăturat demersului cu opinii și soluții și secretarul de Stat în Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării, Tudor Prisecaru.
S-a vorbit despre construirea de vertiporturi pe clădirile din București, unde acest lucru este posibil și de necesitatea ca noile construcții să aibă în mod obligatoriu vertiport. De asemenea, s-a luat în discuție infrastructura necesară pentru acest nou ecosistem, configurarea și securitatea aparatelor de zbor și siguranța și securitatea pasagerilor.
Claudia Vîrlan, Șefa Serviciului de Management Trafic Aerian al Autorității Aeronautice Civile Române și Adrian Florea - Directorul Departamentului Operațional – ROMATSA au subliniat importanța cadrului de reglementare a U-Space. Șeful Direcției Generale a DSU, col. Marius Dogeanu, a făcut referire la siguranța și securitatea pasagerilor și a spus că nu putem vorbi de costuri prea mari atunci când vine vorba să salvăm vieți omenești.
Folosirea dronelor pentru misiunile Departamentului pentru Situații de Urgență ar ușura mult efortul celor implicați și ar putea preveni tragedii și alte situații critice. De asemenea, s-a discutat și despre folosirea acestora pentru transportul coletelor. Acest lucru ar putea decongestiona traficul în București și orașele mari, au spus cei prezenți.
Specialiștii și experții Institului Național de Cercetare - Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” , dr. ing. Cătălin Nae, ing. Cesar Banu, dr. Andrei Neamțu și ing. Cătălin Pascale, au prezentat modelele de drone și aparate de zbor pe care le au în dezvoltare și au încercat să contureze viitorul acestei industrii alături de reprezentanți ai sectorului privat și ai Universității de Știință și Tehnologie Politehnica București. La dezbatere a participat și Radu Berceanu, inginer de aeronave, fost senator și ministru al transporturilor, care acum investește și sprijină dezvoltarea de drone cu surse de finanțare privată. Mai mult decât atât, fostul ministru a afirmat că pilotează dronele construite de el. Domnul dr. ing. Cătălin Nae a afirmat că pune la dispozitie toată știinta, cunoașterea și energia de care dispune pentru ca acest proiect să prindă viață și să contribuie la dezvoltarea proiectuui Smart City București.
La final, subiectul acceptării și integrării în stilul nostru de viață al mobilității urbane în spațiul aerian a fost abordat de Prof. Stelian Victor Fedorca – Președinte al Fundației Progres Prin Educație, cel care a inițiat și a elaborat legislația pentru învățământul dual din România. Acesta a subliniat încă o dată rolul pe care îl are educația în acest ecosistem emergent, precum și comunicarea permanentă cu societatea civilă pentru dezvoltarea și implementarea transportului pe verticală în marile orașe. Fostul secretar de stat Stelian Victor Fedorca a propus înființarea unui proiect pilot care să reunească toate instituțiile și companiile interesate să se implice în implementarea și dezvoltarea acestui sistem de mobilitate urbană aeriană.
Cei prezenți au avut posibilitatea să urmărească o demonstrație cu drone a Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”, de la baza Strejnicu, județul Prahova. Moderatorul evenimentului, Anna de Hillerin, a transmis experților întrebările publicului, iar cei prezenți și-au arătat interesul pentru dezvoltarea acestui subiect în viitor.
Evenimentul s-a desfasurat în baza Protocolului de colaborare dintre Municipiul București și Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”, semnat la data de 24 martie 2023. S-au alăturat parteneriatului Prefectura București și Fundația Progres prin Educație.