Contactează-ne

+40 - 746 010 046

E-mail fundație

contact@progresprineducatie.ro

Adresă

Str. C.A Rosetti 40, București, România

Ziua Meseriilor

La mulți ani buni, tuturor meseriașilor și mediului economic!

Pentru că avem nevoie de voi, în condițiile în care prea mulți cred că știu, prea mulți pretind că sunt, dar nu sunt, prea mare nevoia în societate și prea puțini meseriași reali. Prea mulți oameni care au nevoie de voi și prea puțini care se îndreaptă spre meserii, în zilele noastre.

Conștient de această necesitate și realitate m-am implicat și am contribuit în mod direct la introducerea învățământului dual în țara noastră, pe perioada mandatului de secretar de stat în  Ministerul Educației Naționale, împreună cu parteneri instituționali interesați din mediul de afaceri, de business și din administrații publice, de la nivel local până la nivelul prim-ministrului României. Începând cu anul 2012 m-am ocupat concret de ceea ce înseamnă învățământul dual și de implementarea acestuia în școala românească, prin strategii de dezvoltare a învățământului dual și elaborarea cadrului legal pentru înființarea de școli profesionale în sistem dual în România, în urma consultărilor cu mediul economic implicat în domeniu - companii, firme, agenți economici care, extrem de îmbucurător, demonstrând interes și experiență, se dovedesc a fi factori decisivi la renașterea unor meserii. Ulterior, am căutat să utilizez pârghiile conferite de pozițiile cu autoritate deținute, pentru dezvoltarea acestei forme de învățământ, în ciuda piedicilor evidente întâmpinate în practică. A fost o activitate pe care am desfășurat-o din credința – pe care o păstrez și astăzi – că învățământul dual poate fi una dintre cheile dezvoltării economiei și societății românești în ansamblu, pe termen mediu și lung.

În calitate de președinte al Fundației Progres prin Educație, dar și în cea de consilier onorific al președintelui Fundației UCECOM, am avut onoarea de a participa astăzi la evenimentul organizat de Uniune, dedicat Zilei Naționale a Meseriilor.

M-am revăzut, în acest cadru, cu o parte dintre agenții economici și firmele care merită toate felicitările pentru deschiderea lor și pentru dorința de a investi, cu riscul aferent, în această formă de pregătire pentru viitor, învățământul în sistem dual.

Am întâlnit tineri care mi-au inspirat încredere că eforturile noastre de dezvoltare a sistemului de învățământ dual și revitalizare a meseriilor este pe drumul bun. Doar că mai e drum de parcurs. Însă, important este că premisele există: cei interesați și cu experiență din mediul de afaceri demonstrează un grad ridicat de responsabilitate socială în abordarea susținerii și conturării unui sistem de învățământ dual performant românesc. Rezerva de tineri este suficientă. Unde trebuie să apăsăm pedala? În conștientizarea copiilor și părinților asupra necesității existenței acestei forme de învățământ și a utilizării ei, în scop personal, pentru fiecare dintre copii, cât și general, la nivel de societate. Și, surprinzător sau nu, este nevoie și de conștientizarea multora din învățământ asupra sistemului dual.

Am vorbit cu tinerii despre preocupările lor, despre visurile lor, despre alegerea învățământului profesional și dual; am vorbit despre statistici – România are un deficit de aproximativ un milion de meseriași, la nivel național. Dialogul cu acești tineri m-a înviorat. I-am văzut determinați să fie meseriași. Dintre cei cu pregătire profesională, nu „meseriașii” la nivel de limbaj, comportament și fițe. Un mare bravo! La mulți ani!

Zonă plasare publicitate

© Copyright 2023. Toate drepturile rezervate Progres prin Educație

Securitate